Bolundare

Bolundare är en variant av attefallshus, numera räknas de flesta komplementbyggnader in under rubriken attefallshus, och så även på vår sida. Många är dock intresserade av konceptet Bolundare, därför har vi samlat allt du behöver veta här.

I grund och botten är Friggebod, Attefallshus och Bolundare samma sak. Det är komplementbyggnader som inte kräver ett godkänt bygglov. Däremot krävs att du gör en bygganmälan till byggnadsnämnden, vilket är en smidigare och snabbare process än bygglov. Gemensamt för de båda processerna är att du ska ha godkända och fackmannamässigt utförda byggritningar. 

 
Bolundare ritningar

Historien om Bolundare

1979 kom det första undantaget från reglerna om bygglov, när Birgit Friggebo var bostadsminister. Byggnaden fick då namnet Friggebod och fick vara upp till 10 kvm. Den 1 januari 2008 ändrades reglerna för Friggeboden och man ökade den maximala ytan till 15 kvm. 

Därefter, den 2 juli 2014, kom Attefallshuset under tiden då Stefan Attefall var bostadsminister. Attefallshus var också undantagna reglerna för bygglov och fick vara upp till 25 kvm och högst 4 meter från marken till taknocken.

Bolundare kom 1 mars 2020, under Per Bolunds tid som bostadsminister, och var en utökning av byggnadsarean från 25 kvm till 30 kvm. Från början gällde detta bara för komplementbostäder, som interiörmässigt utformas med full boendestandard. Idag gäller det dock både för komplementbostad och komplementbyggnad. 

Bygganmälan för Bolundare

Varken Friggebod, Attefallshus eller Bolundare kräver bygglov, men du måste göra en bygganmälan för att få ett startdatum av byggnadsnämnden. Du får uppföra en komplementbyggnad om du äger en- eller tvåbostadshus, men inte i egenskap av ägare till ett flerfamiljshus. Om du bygger närmare än 4,5 meter till tomtgräns behöver du ha din grannes medgivande för att bygga, alternativt gå igenom bygglovsprocessen. Det kan också finnas undantag i lokala planbestämmelser att ta hänsyn till, det mesta du behöver veta finns att läsa i Boverkets byggregler (BBR).

Skillnad mellan komplementbostad och komplementbyggnad

Komplementbyggnad kan vara allt ifrån växthus eller förråd till garage eller bastu. Komplementbostad däremot ska ha allt det som krävs för att man ska kunna bo i huset året om. Alla ska dessutom kunna ta sig fram i det, det måste med andra ord vara tillgänglighetsanpassat. 

Ritning på Bolundare i form av komplementbostad.

Vanligtvis pratar man om tre områden som ska uppfyllas för att byggnaden ska anses vara en bostad:

  1. Tillgänglighet – personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga ska kunna ta sig fram i huset. Det betyder till exempel att ett litet hus inte kan vara för smalt. 

  2. Nödvändiga utrymmen – huset ska ha allt som krävs för att kunna bo i det, alltså sovrum, toalett, kök och utrymmen för samvaro. 

  3. Energi – nybyggnationer har krav på sig vad det gäller antal använda kilowattimmar primärenergi per kvadratmeter och år. Det betyder blanda annat att det krävs att huset är välisolerat. 

Ritningar för bygganmälan till Bolundare

Även om bygganmälan är en enklare process än bygglov krävs det ritningar och vissa dokument. Ta därför hjälp av någon som kan ritningar och ser till att du har alla typer av ritningar du behöver. JoCad ritar alla typer av ritningar, exempelvis fasadritningar, planritningar och situationsplaner. Se även våra färdiga ritningar för Bolundare och Attefallshus.