Vad är bygglov?

Bygglov/Bygganmälan

Bygglov är som namnet antyder ett lov/tillstånd att få bygga eller göra en ändring, oftast på en byggnad, för en specifik fastighet. Det är alltid hos din kommun du ansöker om bygglov när du ska göra en nybyggnation, tillbyggnation, eller någon annan ändring på byggnaden. Vid en bygglovsansökan krävs bygglovsritningar för att kommunen ska få en tydlig bild över det projekt du vill göra. Dessa ritningar ska vara fackmannamässigt utförda och visa att byggnaden uppfyller de lagar och regler som finns.

Är det ett enklare projekt du ska göra kan det räcka med att göra en bygganmälan. Bygganmälan är en något enklare process hos kommunen, dock ställs samma krav på ritningarna som vid en ansökan om bygglov.

För att ansöka om bygglov eller bygganmälan fyller du i en blankett på din kommuns hemsida som du skickar in tillsammans med bygglovsritningarna.

Bygglovsritningar

Bygglovsritningar, eller A-ritningar som de även kallas, är de ritningar som normalt alltid krävs vid ansökan av bygglov eller bygganmälan för nybyggnation, tillbyggnation, ombyggnation eller annan ändring på byggnaden. Bygglovsritningarna ska visa hur byggnaden ska att se ut och även visa att kraven i PBL (Plan och Bygglagen) och PBF (Plan och byggförordningen) uppfylls genom BBR (Boverkets Byggregler) och svenska standarder.

Ett exempel på de regler som måste uppfyllas är tillgängligheten i bostäder. Det vill säga att rummens mått och möblering är dimensionerade och placerade så att alla bostadens funktioner kan användas, även om den boende är rörelsehindrad.

Trots att det är många krav som ställs på bygglovsritningarna du ska skicka med i din ansökan behöver inte din insats vara stor. Det räcker oftast mycket bra att börja med en väldigt enkel skiss på ditt projekt. Vi guidar dig sedan genom hela processen och ser till att vi får rätt uppgifter för att kunna göra ritningarna.

Det finns olika typer av bygglovsritningar. De vanligaste är planritning, sektionsritning, fasadritning och situationsplan.

Planritning

En planritning visar en byggnad från ovan med rumsindelning, dörrar, fönster, trappor, altaner med mera. Alla berörda våningsplan redovisas separat. Planritning krävs alltid när din ansökan påverkar byggnadens planlösning på något sätt.

Planritningen ska vara i skala 1:100.

Sektionsritning

En sektionsritning visar en byggnad i genomskärning med grund, rumshöjder, bjälklag, taklutning, byggnadshöjd med mera. Sektionsritning krävs alltid när din ansökan påverkar byggnadens invändiga eller utvändiga höjder, våningar eller takvinkel.

Sektionsritningen ska vara i skala 1:100.

Fasadritning

En fasadritning visar en byggnad sett utifrån med fönster, dörrar, trappor, ramper, takkupor, skorstenar, marknivåer med mera. Fasadritning krävs alltid när din ansökan påverkar byggnadens utvändiga utseende.

Fasadritningen ska vara i skala 1:100.

Exempel på fasadritning.

Situationsplan

Situationsplanen visar var byggnaden ska placeras på tomten med mått på byggnaden, avstånd från närliggande tomtgränser med mera. Situationsplan krävs alltid när din ansökan påverkar byggnadens area.

Situationsplanen är vanligtvis i skala 1:400 eller 1:500.

Markplaneringsritning

Markplaneringsritningen visar hur marken ska planeras med utfyllning, schaktning, murar med mera runt omkring byggnaden. Markplaneringsritning krävs oftast bara när din ansökan gäller en nybyggnation.

Markplaneringsritningen är vanligtvis i skala 1:400 eller 1:500.