Ritning uterum och altan

Det är skillnad på uterum och altan. För att bygga ett uterum behöver du ha ett godkänt bygglov, vilket du inte behöver för en altan som följer undantagen som började gälla 2019. Ritningar kan dock alltid vara en god idé för ett bra slutresultat. Vi hjälper er med alla typer av ritningar som du behöver.

En altan är på många sätt ett enklare projekt än ett uterum, både vad det gäller godkännande och planering. Altanen har kanske en mer självklar plats än uterummet, eftersom den ofta är i anslutning till huset på det sätt som passar in med dörrar och trädgård. Uterum kan innebära en inglasning av en befintlig altan eller en helt ny konstruktion i form av en fristående byggnad i trädgården. 

Ritningar och 3D-visualiseringar

Vi hjälper dig med fackmannamässiga bygglovsritningar till ditt hus om du ska bygga till med ett uterum eller altan. Vi kan även göra 3D-visualiseringar av dina bygglovsritningar, på så sätt får du en tydligare bild av det färdiga resultatet, redan innan din bygglovsansökan är inskickad.

Ritningar uterum

Hur går det till?

Vi inleder alla uppdrag genom att tillsammans med dig gå igenom vad du ska bygga och vad vi behöver för underlag för att göra ritningarna. Efter det beräknar vi tidsåtgången och offererar ett fast pris på uppdraget.

Om du accepterar offerten utför vi arbetet och skickar sedan de färdiga ritningarna i pappers- och/eller PDF-format tillsammans med fakturan.

Om bygglovshandläggaren mot förmodan har någon synpunkt så åtgärdar vi det utan extra kostnad, läs mer om det under rubriken nöjd kund-garanti.

 

Det här tycker våra kunder om oss

“Snabba och proffsiga ritningar. Är jätte nöjd och kan starkt rekommendera till alla som behöver hjälp med ritningar!”

Elizabeth Toivonen, Haninge

“Riktiga bra att har att göra med. Snabba och krånglar inte till det. Gör det jag önskar och till ett riktigt bra pris. Kan inget annat än rekommendera dom.”

Clas-Göran Pettersson, Åkersberga

“Fick hjälp med ritningar och situationsplan till mitt kommande attefallshus, snabba svar och sjukt bra service. Ställer bra frågor så det går att förstå alla regler osv som finns, verkligen så nöjd!! Rekommenderar fullt ut. Kunde inte ge stjärnor men 5 av 5 ⭐️”

Lina Holm, Timrå

“Snabb service. Snabba ändringar”

Niclas Sevemar, Norrtälje

 Planering av uterum

Innan du startar ditt projekt att bygga ett uterum kan det vara bra att ställa sig själv några frågor. Först och främst vad det är du tänker att du ska använda uterummet till och under vilken period på året du vill att det ska kunna användas. Är det ett uterum som endast ska användas sommartid krävs ingen uppvärmning, ska det förlänga sommaren och användas under vår, höst och till och med vinter behöver du fundera på hur du ska vinterbona och hantera uppvärmningen av uterummet.

När du har satt dina önskningar på pränt behöver du också fundera på om de harmonierar med din budget. Ett alternativ för att hålla nere kostnaderna är ju så klart att göra det själv, men då krävs en viss byggvana, ett uterum är inte den enklaste konstruktionen att bygga. 

Fundera också på vilka möbler du har tänkt ha i uterummet och hur många som kommer att använda det. Anpassa storleken till antal personer som kan tänkas använda rummet och möblemanget som då kommer att behövas. Ett vanligt misstag är att bygga ett för litet uterum.

Uterum kräver ritningar

När du har kommit lite längre i dina planer av uterum och börjar närma dig att starta bygglovsprocessen är en rekommendation att börja med en situationsplan. Det ger dig en överblick över hur uterummet kommer att fungera med trädgården och huset. 

Ytterligare ritningar som ska tas fram för bygglovet är planritning, sektionsritning och fasadritning. Du behöver ofta även beskriva vilka material som kommer att användas. Tar du hjälp av JoCad ser vi till att alla ritningar följer riktlinjer och krav för godkända bygglovsritningar.

Planering och ritning altan

Planeringen för en altan behöver som sagt var inte vara lika rigorös som för ett uterum. En altan kräver i många fall inget bygglov, vilket gör att en ritning inte är ett måste. Det kan dock vara en god idé att ha en ritning som grund. Då kan du vara tryggare med att din plan håller och du inte stöter på problem mitt i byggprojektet.

Altan utan bygglov

Altaner som inte behöver ett godkänt bygglov är de som är mindre än 3,6 meter från bostadshuset och inte är högre än 1,8 meter över marken. Den vanliga gränsen för hur nära grannar du får bygga gäller även för en altan, så för att inte behöva godkännande eller bygglov måste altanen vara mer än 4,5 meter från tomtgränsen. 

Planerar du för en altan som på någon av punkterna faller utanför de nämnda undantagen behöver du ett godkänt bygglov, precis som för ett uterum.

Ritningar altan